Pages

Monday, January 2, 2012

Countdown 2012!

dalam suasana gembira menyambut tahun baru, ramai yg lupa agama.. ada yg mengatakan, "inilah masa buat maksiat".. 

Yg berada dlm kemusykilan pula bertanya, "salah ke nak sambut tahun baru?"..
tak salah kalau nak sambut, asalkan tidak di isi dgn perkara yang bertentangan dengan ajaran dan panduan Islam.

Yg berada dalam jahiliah mengambil kesempatan ini untuk membuat perkara-perkara yg bertentangan dengan Islam.

Suasana di Kuala Lumpur
Sekitar dataran merdeka, orang ramai sudah penuh pukul 11 lebih.. sambil ditemani oleh beberapa orang sahabat, kami menuju ke masjid jamek.. Suasana pada ketika itu amat menyedihkan. Dengan bunyi bisingnya, dengan perangai orang yg entah apa-apa.. melalak tak tentu pasal.. ada yg menari di tengah jalan.. jgn disebut pasal pemakaian dan pergaulan.. sudah tentu tidak terjaga!
Setelah sampai di masjid jamek, kami lega.. Dalam suasana yg penuh dengan kegelapan, masih terdapat ANAK MUDA yg mencari cahaya Allah.. terdapat forum yg telah diadakan di sana.. sejuk mata memandang.. ramai juga para muslimin dan muslimat yg berada di sana.. Keadaan ketika itu umpama langit pada malam yg gelap gelita terdapat 1 bintang yg bersinar.. kami berada di dalam golongan yg mengejarkan akhirat dalam persekitaran golongan yang menyanjung keseronokan dunia.. Senyum aku sendirian melihat para muslimat yg menutup aurat sepenuhnya (bukan membalut aurat).. Sungguh cantik!
Kemudian kami menyertai ANAK MUDA yang lain untuk menyebarkan cahaya-cahaya Islam kepada orang ramai.. Kami diberikan kad untuk diberikan kepada orang ramai dan kami perlu menerangkan serba sedikit tentang Islam dan keindahan Islam..


Kemudian kami menuju ke masjid Asy-Syakirin, KLCC.. di sana juga terdapat forum dan persembahan nasyid dan sketsa islam.. tapi sayang.. hanya dipenuhi dengan orang tua.. tapi tidak mengapa.. Alhamdulillah.. Menjelang 12 tengah malam, bunga api meletup.. kami beramai-ramai berselamat dalam kebingitan bunyi dan keindahan bunga api.. Subhanallah!! Terasa bezanya kami golongan ghuraba'.. inshaAllah..


Kemudian, sekitar jam 12.30 am, kami menuju semula ke dataran merdeka.. Orang ramai sudah mula bersurai. di dataran merdeka, penuh dengan sampah! menggambarkan betapa tak bertanggungjawab orang sekarang.. Kelihatan juga pasangan-pasangan "bahagia" yg masih lepak sekitar dataran merdeka.. kami mula mendekati mereka dan berborak dengan mereka.. 

Sekitar pukul 1.30 pagi, kami kembali ke masjid Asy-Syakirin untuk tidur kerana ada Qiammullail.. 


Inilah usaha-usaha yg dilakukan oleh orang Islam yg prihatin tentang agama Islam. Di Shah Alam, terdapat forum Ustaz Azhar Idrus bersama dengan Zizan, Imam Muda Asyraf, Sham Kamikaze, dan Ustaz Norhisham. Semua program ini dijalankan adalah untuk menarik ANAK MUDA untuk sertai program yang bermanfaat ini agar mereka meninggalkan aktiviti yg tak berfaedah dan mendatangkan kemurkaan Allah s.w.t.. wallahua'lam...


No comments: